Τι πρέπει να προσέχω όταν αγοράζω έναν επίτοιχο λέβητα αερίου;

Τι πρέπει να προσέχω όταν αγοράζω έναν επίτοιχο λέβητα αερίου;

Οι επίτοιχοι λέβητες αερίου έχουν πλέον επικρατήσει στην αγορά της θέρμανσης, αφού αναγνωρίζονται σχεδόν καθολικά τα συντριπτικά πλεονεκτήματά τους: μεγάλη οικονομία, σχετικά μικρό κόστος εγκατάστασης, πολύ μικρός δεσμευόμενος χώρος και άλλα, που αναλύονται εδώ: (άρθρο: «Η μονοκρατορία του επιτοίχιου λέβητα φυσικού αερίου»). Γι’ αυτό όπου υπάρχει δίκτυο φυσικού αερίου η επιλογή του επίτοιχου λέβητα είναι σχεδόν μονόδρομος.

Με δεδομένο ότι έχουμε φυσικό αέριο ή δεξαμενή υγραερίου το επόμενο βήμα είναι η επιλογή του επίτοιχου λέβητα.  Τι πρέπει να προσέχετε όταν αγοράζετε έναν επίτοιχο λέβητα αερίου;

Ας δούμε μερικά σημεία που πρέπει να προσέξετε:

Ό,τι πληρώνεις παίρνεις, μπορεί και λιγότερο!

Σε όλες τις αγορές μας ισχύει το «ό,τι πληρώνεις παίρνεις». Στα αυτοκίνητα, για παράδειγμα, όλοι ξέρουν ότι κάποιες μάρκες είναι περισσότερο ποιοτικές, κάποιες λιγότερο, και όλα τα αυτοκίνητα έχουν τίμημα αντίστοιχο πάνω – κάτω των χαρακτηριστικών τους και της ποιότητάς τους.  Οι μάρκες λεβήτων δεν είναι τόσο γνωστές στο ευρύ κοινό, γι’ αυτό χρειάζεται μία πιο ενδελεχής έρευνα αγοράς. Κάποιες μπορεί να παρουσιάζονται ως γερμανικές, αλλά το μόνο γερμανικό που έχουν είναι το όνομα. Κάποιες μπορεί να αυτοπαρουσιάζονται εντελώς αυθαίρετα και παραπλανητικά ως «οι καλύτεροι λέβητες», όπως έκαναν τα απορρυπαντικά την δεκαετία του 70.  Άλλες πάλι μπορεί να προωθούνται από μεμονωμένους εγκαταστάτες σε τιμές αναντίστοιχες της ποιότητάς τους, μόνο και μόνο επειδή αυτοί έχουν τεράστια περιθώρια κέρδους και δεν μπορείτε εύκολα να το διαπιστώσετε. Γενικά κάντε την έρευνα αγοράς σας και επιλέξτε έναν συνδυασμό λέβητα και εγκαταστάτη που μπορείτε να εμπιστευτείτε. Και όπου εγκαταστάτης εννοούμε βέβαια την ομάδα μηχανικών, υδραυλικών και τεχνικών λεβήτων που αναλαμβάνει εσωτερικές εγκαταστάσεις αερίου.

Αξιοπιστία: αξιώστε την πίστη και πιστέψτε στην αξία!

Η αξιοπιστία ενός λέβητα, της εταιρείας που τον εκπροσωπεί στην Ελλάδα και του εγκαταστάτη είναι το άλφα και το ωμέγα της σωστής επιλογής. Πως, όμως, θα καταλάβετε ποιος λέβητας είναι αξιόπιστος; Η χώρα κατασκευής μπορεί να μην λέει τα πάντα για τον λέβητα, αλλά, εφόσον δίνεται γραπτώς, αποτελεί ένα εχέγγυο για έναν μη ειδικό, όπως εσείς.  Αν ρωτήσετε 10 εγκαταστάτες θα πάρετε όχι μόνο 11 γνώμες, αλλά και 11 αλήθειες. Για την τεχνική υποστήριξη, για παράδειγμα, που είναι το ίδιο σημαντική με την ποιότητα, κανένας δεν πρόκειται να σας πει ότι δεν έχει. Όλοι θα πουν ότι έχουν και επάρκεια ανταλλακτικών και εκπαιδευμένους τεχνίτες. Φυσικά επειδή η αλήθεια είναι μία, θα πρέπει να είστε στο τέλος της ημέρας σε θέση να αξιολογήσετε αυτά που σας λένε. Ένας τρόπος για να το κάνετε είναι να μιλήσετε και με τις αντιπροσωπείες των λεβήτων. Όχι ότι και αυτές είναι defacto αξιόπιστες, αλλά κάνοντας τον κύκλο συζητήσεων θα έχετε μια πολύ καλύτερη εικόνα.  Το σίγουρο είναι ότι οι λέβητες αερίου δεν «είναι όλοι ίδιοι» και όποιος σας το λέει χάνει αυτομάτως την αξιοπιστία του.

Μην αγοράσετε έναν λέβητα αερίου!

Αγοράστε από τον εγκαταστάτη που εμπιστεύεστε μία πλήρη εγκατάσταση θέρμανσης και παραγωγής ζεστού νερού χρήσης με αέριο.  Αγοράζοντας έναν λέβητα ερήμην του εγκαταστάτη στην καλύτερη περίπτωση – αν δεν τον πληρώσετε και παραπάνω – μπορεί να σας εξοικονομήσει ένα πολύ μικρό ποσό  σε σχέση με το συνολικό κόστος της εγκατάστασης, αλλά μπορεί να σας οδηγήσει και σε πολύ μεγαλύτερη ζημία.  Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να επιλέξετε τον πιο αξιόπιστο εγκαταστάτη που σας έδωσε προσφορά για τον λέβητα που έχετε επίσης επιλέξει και να αγοράσετε ολόκληρη την εγκατάσταση από αυτόν.  Στο κάτω κάτω ο λέβητας μπορεί να είναι η καρδιά και το μυαλό μιας εγκατάστασης, αλλά καμία καρδιά και κανένα μυαλό δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς σώμα, εν προκειμένω θερμαντικό σώμα.  Αν ο εγκαταστάτης δεν γνωρίζει καλά τον λέβητα που επιλέξατε ή δεν συνεργαστεί άψογα με τον ειδικευμένο καυστηρατζή τότε μπορεί να αρχίσει ένα τένις ευθυνών.

Το μέγεθος μετράει, αλλά το μικρότερο είναι καλύτερο!

Η διαστασιολόγηση του λέβητα είναι ένα επίσης σημαντικό θέμα.  Οι ανάγκες θέρμανσης ενός διαμερίσματος ή μιας μονοκατοικίας δε μπορούν να ξεπερνούν, όσο αμόνωτο και αν είναι το σπίτι σας, τα 100 W το τετραγωνικό, άντε τα 130 W αν είστε στο πιο κρύο μέρος της Ελλάδας. Άρα, ένα σπίτι 100 τετραγωνικών μέτρων έχει ανάγκες το πολύ 10 kW (κιλοβάτ).  Οι μικρότεροι επιτοίχιοι λέβητες για θέρμανση και ζεστό νερό χρήσης που θα βρείτε στην αγορά δίνουν πάνω από 18 kWστην θέρμανση, συνήθως γύρω στα 24 kW, όπως ο Vaillant ecoTEC PRO VUW 236.  Αυτό σημαίνει ότι ο μικρότερος λέβητας είναι υπεραρκετός για το σπίτι σας, όπως είναι και για το 90% των σπιτιών στην Ελλάδα. Αυτό που θα άλλαζε την επιλογή προς έναν μεγαλύτερο λέβητα, π.χ. 28 kW ή 34 kW, δεν είναι οι ανάγκες θέρμανσης, αλλά οι ανάγκες ζεστού νερού χρήσης. Αυτό συμβαίνει γιατί ο επιτοίχιος λέβητας δεν αποθηκεύει ζεστό νερό χρήσης.  Το παράγει την στιγμή που το ζητάμε, με αποτέλεσμα η ισχύς που ζητείται εκείνη την στιγμή να είναι πολύ μεγάλη.

Σαν ένα απλό κανόνα κρατήστε τον εξής: Αν έχουμε μόνο ένα μπάνιο μας αρκεί ο λέβητας των 23 kW. Αν έχουμε δύο μπάνια που χρησιμοποιούνται ταυτόχρονα πάμε στα 28-30 kW και αν έχουμε τρία μπάνια που ταυτοχρονίζονται τότε πάμε στα 34 kW και στον ecoTEC PLUS. Αν επιλέξουμε έναν μεγαλύτερο λέβητα από αυτόν που χρειαζόμαστε τότε όχι μόνο πληρώμουμε περισσότερο για να τον αγοράσουμε, αλλά θα πληρώνουμε και μια ζωή λίγο περισσότερο καύσιμο για την λειτουργία του.

 Πηγή    thermogas.grΚατηγορίες