Η μετάβαση από τη συμβατική τεχνολογία στην τεχνολογία συμπύκνωσης στη θέρμανση

Η μετάβαση από τη συμβατική τεχνολογία στην τεχνολογία συμπύκνωσης στη θέρμανση

Από τις 26 Σεπτεμβρίου τέθηκε σε ισχύ και στην Ελλάδα η Ευρωπαϊκή οδηγία Ecodesign ErP για την ενεργειακή σήμανση προϊόντων θέρμανσης

Ecodesign, σημαίνει οικολογικός σχεδιασμός ενός προϊόντος, με κριτήρια την ενέργεια που καταναλώνει κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του, αλλά και την ενέργεια που απαιτείται για την κατασκευή του.

 Η κλιματική αλλαγή λοιπόν, μας οδηγεί σε κατευθύνσεις για ενεργειακά αποδοτικότερα προϊόντα, και με την πιο ολοκληρωμένη έννοια, για περιβαλλοντικά εναρμονισμένα προϊόντα.

Σχετικά με τους λέβητες θέρμανσης ισχύος έως και 400kW, αποτέλεσμα της οδηγίας θα είναι η μετάβαση από τη συμβατική τεχνολογία στην τεχνολογία συμπύκνωσης.

Αυτό σημαίνει λέβητες με υψηλότερο βαθμό απόδοσης, και κατ’ επέκταση μείωση του κόστους για τη θέρμανση του σπιτιού μας.

 

Τι είναι όμως η τεχνολογία συμπύκνωσης;

Ο όρος «λέβητας συμπύκνωσης» χρησιμοποιείται λόγω του γεγονότος ότι ο λέβητας κατά τη λειτουργία του παράγει συμπύκνωμα υπό κάποιες συνθήκες, υγροποιώντας υδρατμούς που υπάρχουν στα καυσαέρια.

Η αξιοποίηση της τεχνολογίας συμπύκνωσης ξεκινά με τη συμπύκνωση των υδρατμών στα καυσαέρια, διαδικασία η οποία αρχίζει για το φυσικό αέριο όταν η θερμοκρασία καυσαερίων πέσει κάτω από τους 57 C κατά προσέγγιση, ενώ για το πετρέλαιο κάτω από τους 47 C περίπου.
Στόχος της τεχνολογίας των λεβήτων συμπύκνωσης είναι να ρίχνει τη θερμοκρασία των καυσαερίων όσο γίνεται χαμηλότερα από τις θερμοκρασίες συμπύκνωσης – γνωστό και ως «σημείο δρόσου» – δηλαδή να τα «ψύχει» με γνώμονα το μεγαλύτερο ενεργειακό κέρδος, χρησιμοποιώντας για το σκοπό αυτό την επιστροφή κρύου νερού του κυκλώματος θέρμανσης, είτε μέσω κατάλληλου θαλάμου καύσης είτε με εξωτερικό εναλλάκτη.

Οι παραγόμενοι υδρατμοί περιέχουν θερμογόνο δύναμη, η οποία χάνεται χρησιμοποιώντας συμβατικούς λέβητες καθώς οι υδρατμοί διαφεύγουν μέσω της καπνοδόχου. Στο πιστοποιητικό ελέγχου του συντηρητή σας μπορείτε να δείτε πόση θερμότητα διαφεύγει με τα ζεστά καυσαέρια μέσω της καπνοδόχου, κι επομένως χάνεται.

Έτσι επιτυγχάνεται σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας.

Ως επακόλουθο του αποδοτικού τρόπου λειτουργίας, η τεχνολογία συμπύκνωσης είναι και ιδιαίτερα φιλική προς το περιβάλλον.Κατηγορίες